Zoeken in deze blog

vrijdag, juni 21, 2013

Bananenbrood met sinaasappel

Ik vertelde al eerder dat ik van bakken houd. Toen klaagde ik dat taarten en cakes wat moeilijk kwijt te raken zijn (en alles zelf op eten is ook weer zo wat). Dat is ook zo, maar onlangs bakte ik deze cake:


Ik kwam er achter dat je die dus net zo gemakkelijk bewaart als koekjes. Hoe? Juist. Invriezen. Snijd hem dan wel eerst even in plakken (plakjes), voordat je hem in de vriezer duwt. Een bevroren cake snijden gaat wel, maar iets minder makkelijk. Nadeel is wellicht dat je vriezer ietwat snel vol raakt. Maar ik heb nu wel een heerlijk voorraadje bananencake in mijn bezit.

Ingredienten
2 perssinaasappels, schoongeboend
witte basterdsuiker
250 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
1 tl gemalen kaneel
100 g boter, op kamertemperatuur
1 zakje vanillesuiker (10 zakjes a 8 g)
2 eieren
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
300 g banaan, gepeld en fijngeprakt

Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Zo kunt u het brood later makkelijk uit de vorm halen. Rasp de oranje schil van de sinaasappels en pers 1 vrucht uit. Houd het rasp apart. Doe het sap met 25 g basterdsuiker in een steelpan en verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost. Dit duurt ca. 10 min.
2. Zeef ondertussen in een grote kom de bloem met de bakpoeder, kaneel en een mespunt zout. Meng de boter, de rest van de basterdsuiker en vanillesuiker in de keukenmachine in 20 sec. tot een bijna glad mengsel. Laat draaien en voeg 1 voor 1 de eieren en de crème fraîche toe. Schep door het bloemmengsel.
3. Schep de banaan met het sinaasappelrasp door het beslag. Verdeel over de cakevorm. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van 1 sinaasappel en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Verdeel dakpansgewijs over het beslag. Schenk de suikerstroop erover. Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid met de satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
4. Laat 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster. Lekker met boter.

Bron: allerhande 3 2013
Een reactie plaatsen