Zoeken in deze blog

donderdag, augustus 29, 2013

Het maakt niet uit!

Een van de meest prangende mythes die er bestaat in de dieetwereld is dat je van koolhydraten dik wordt. Het precieze argument verschilt op details, maar het komt er eigenlijk altijd op neer dat je koolhydraten moet vermijden want anders word je een wandelende ton vet die niet eens zijn eigen bed meer kan uitkomen. Koolhydraten lijken de rol van vet (wat tot ongeveer 10 jaar geleden juist moet vermijden) te hebben overgenomen als macronutriënt die vermeden zou moeten worden.

Helaas voor alle mensen die graag zouden willen geloven dat dit waar is, de wetenschap ondersteunt jullie geloof niet. Keer op keer tonen wetenschappelijke onderzoeken aan dat afvallen (of aankomen) aankomt op calorieën in tegen calorieën uit. Klinkt toch mooier in het Engels 'calories in versus calories out'. In elke wetenschappelijk studie waarin personen worden bestudeerd die onder gelijke omstandigheden dezelfde hoeveelheid calorieën toegediend kregen, maar met verschillende samenstellingen in macro's, bleek elke keer weer dat gewichtsverlies of gewichtstoename voortkwam uit een tekort of een overschot van calorieën. De samenstelling deed er niet toe, het maakte geen verschil.

Om dit standpunt nog wat verder te verduidelijken, zag ik laatst deze leuke Q and A. Zoals je kan lezen, heeft de beste man verstand van zaken. Met name het volgende stukje uit het interview illustreert mijn punt perfect. 


Did you ever ask whether people respond differently to diets of different compositions?

Rudolph Leibel, now an obesity researcher at Columbia University, and I took people who were of normal weight and had them live in the hospital, where we diddled with the number of calories we fed them so we could keep their weights absolutely constant, which is no easy thing. This was done with liquid diets of exactly known calorie content.
We kept the number of calories constant, always giving them the amount that should keep them at precisely the same weight. But we wildly changed the proportions of fats and carbohydrates. Some had practically no carbohydrates, and some had practically no fat. 

What happened? Did people unexpectedly gain or lose weight when they had the same amount of calories but in a diet of a different composition?

No. There was zero difference between high-fat and low-fat diets.
Het hele interview vind je hier

Geen opmerkingen: