Zoeken in deze blog

zondag, augustus 04, 2013

Het probleem met online adviezen


Toen ik dit zag dacht ik eerst: weer een lijstje met serieuze maar gesimplificeerde dieetadviezen. Want die zie je wel vaker toch "fit in xx stappen" of "slank in of xx weken".


Het bleek een parodie. En ik vond het vermakelijk. Maar het is wel treffend. Als het gaat om afvallen, diĆ«ten en fit worden zijn er online een miljoen succes-stories te vinden. En even zoveel faal-verhalen. Allen met verschillende methodes. Wat je dan dus krijgt is dat mensen om advies vragen, bijvoorbeeld op de facebookpagina's waarover ik eerder schreef, en andermans succes- of faal-verhaal een-op-een op zichzelf projecteren. Dat werkt dus niet. Niet iedereen heeft hetzelfde doel en het is totaal afhankelijk van wat je wil bereiken, hoe je daar komt. Daarnaast is niemands leven en lijf gelijk en zijn ieders voorkeuren en principes anders. Er is dus niet een one-size-fits-all methode om sterk/slank/fit te worden.  En als iedereen al precies gelijk zou zijn en hetzelfde doel zou hebben werkt online adviezen vergaren nog niet omdat mensen op fora en facebook zelden het eerlijke (en complete) plaatje geven.

Maar ik heb ook een dieet advies, en wel het volgende:

1. Een duidelijk doel stellen. Wil je kilo’s kwijt, gespierd worden, vet verliezen, sterk worden.. het lijkt allemaal hetzelfde, maar dat is het niet.

2. Zoveel mogelijk scientific-based informatie vergaren over de verschillende methodes die er zijn om dat doel te halen. En je daar vervolgens echt in verdiepen. Je kan niet verwachten dat het werkt als je niet weet hoe het werkt.

3. Eerlijk zijn over de variabelen die je ‘in de vergelijking’ gaat gebruiken. Met name: wat en hoe eet en drink je en wat is je trainingsroutine. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen heel vaak onderschatten hoeveel ze eten, zelfs als ze worden betaald om dit eerlijk bij te houden.


4. Trial and error. Werkt een dieet of trainingsmethode niet - of houdt het op een gegeven moment op met werken - probeer dan uit te vinden waarom dat zo is, door het telkens aanpassen van een van de variabelen. Minder eten, meer eten, anders eten, meer slapen, anders trainen, harder trainen, rust nemen. Het zijn allemaal factoren die van invloed zijn.

Ook dit is een online advies van een willekeurig persoon, ik weet het :) Maar het verschil is dat het meer een plan is hoe er achter te komen wat je moet doen, dan een voorschrift wat datgene is dat je moet doen.

Geen opmerkingen: