Eerder schreef ik al over mijn eerste ervaring
met foodblogger-must-do: het zelf fabriceren van cruesli, (krokante) muesli, of zoals iedereen
heel hip schrijft: granola. Dat was zeker een succes dus die voorraad is al
een tijdje op. Dat vroeg om weer een nieuwe lading. Het zat me toch niet helemaal
lekker dat de vorige keer de muesli niet echt cruesli was, maar meer crunchy of gebakken muesli. Dus dit keer had ik een missie: de cruesli laten klonteren.
Ik deed research en vond 2 mogelijke oplossingen, ofwel meer
olie/vet/suiker/honing/siroop gebruiken of eiwitten toevoegen. Hierover hoefde ik niet
lang na te denken. Deze cruesli is al best gevuld door de toevoeging van noten,
zaden, pitten en gedroogd fruit dus nog meer vet leek me niet nodig. Ik ging
voor de eiwitten. Ik moet zeggen: dat heeft het hem gedaan. De cruesli heeft
geklonterd. Missie geslaagd. Tevreden? Niet helemaal. De volgende keer ga ik
denk ik nog wat kleine aanpassingen doen, want op de een of andere manier vind
ik hem minder crunchy dan de vorige keer. Ook ga ik denk ik nog een beetje spelen met de voedingswaarden want
deze is relatief calorie-rijk (komt vooral door de noten). Maar goed, weer een
stapje richting de perfecte zelfgemaakte cruesli.
Ingrediƫnten (voor bijna 2 kilo cruesli)
500 gram havermout (ongeveer, ik had nog een
mix van havermout met zaden en pitten)
400 gram gemengde ongezouten noten (amandelen,
walnoten, hazelnoten, cashews en macademia’s)
150 gram bananenchips
100 gram gebroken lijnzaad
50 gram sesamzaad
200 gram arachideolie
50 gram agave siroop
4 eiwitten
flinke snuf kaneel
kleinere snuf zout
Bereiding
Zie vorige keer. Dit maal deed ik de oven iets
minder heet (150-170 graden). Op het laatste klopte ik de eiwitten en mengde
dit door het mengsel. Je ziet dan al meteen dat het klontert (pas dus op dat je
dit niet meteen weer losroert). Let tijdens het bakken ook op: enerzijds dat
het mengsel niet aan de bakplaat koekt en anderzijds dat je bij het omscheppen
niet alle clumps weer losroert. Laat heel goed afkoelen.
Voedingswaarden (per 50 gram)
Calorien: 206
Proteine: 6
Vet: 12
Koolhydraten: 14
Geen opmerkingen:
Een reactie posten